Budovereniging Shima

Ontstaan karate

Hoe is het ontstaan

Gichin Funakoshi wordt gezien als de grondlegger van het moderne karate. Hij werd geboren in 1869 in Shuri, Okinawa. Toen hij nog erg jong was, werd hij al getraind door twee beroemde meesters uit die tijd. Elk van de twee leidde hem op in een andere vechtkunst uit Okinawa. Na lange tijd zou het de menging van deze twee kunsten zijn, die Funakoshi tot karate smeedde. In 1917 introduceerde Gichin Funakoshi het karate in Japan.

Karate-jitsu betekent letterlijk “de kunst om met de lege hand te vechten”. Door de systematische training van bepaalde technieken, zoals het afweren van aanvallen en het plaatsen van tegenaanvallen, kan het menselijke lichaam zich als een doeltreffend wapen ontwikkelen. Op de trainingen komen onderdelen als snelheid, kracht, durf en bewegingsinzicht aan de orde. Ook heeft karate een positieve werking op het zelfvertrouwen. Respect voor elkaar staat bij karate hoog in het vaandel. Jezelf kunnen beheersen is ook een belangrijk onderdeel van de karatetraining. Karate is daarom niet ontwikkeld om iemand zomaar aan te vallen, maar je mag jezelf wel verdedigen. Een goede vechtsporter weet ook hoe hij een gevecht moet ontwijken. Uiteraard leer je dit niet in een paar lessen, je moet er serieus mee bezig zijn.

Karate is zowel voor jongens als meisjes geschikt. De kleding die gedragen wordt bestaat uit een karatepak, daarnaast zijn slippers belangrijk voor de hygiëne.

Back to Top